×
اطلاعات بیشتر باشه، مرسی برای ارائه بهترین تجربه کاربری به شما، ما از کوکی ها استفاده میکنیم

gegli

خانه متروك

پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین

همدان به عنوان یکی از کهن‌ترین شهرهای ایران، از قدمت چندهزارساله‌ای برخوردار است. پیش از آمدن اقوام آریایی، شهر همدان از زیستگاه‌های اصلی قوم کاسیان به شمار می‌آمده‌است. در کتیبه‌های آشوری (هزارهٔ دوم قبل از میلاد) از آنجا به عنوان یکی از ایالات کارکاشی (قوم کاسیان) یاد گردیده و آمده‌است که تیگلات پالسر یکم، شاه آشور این شهر را در ۱۱۰۰ سال پیش از میلاد فتح کرده‌است.

در مورد زمان و چگونگی احداث و نام بنیان‌گذار شهر همدان بین روایت‌های مورخین و جغرافیادانان یونانی و همچنین مابین مورخین اسلامی اختلاف‌نظر وجود دارد. به گفتهٔ هرودوت این شهر را نخستین شاه ماد دیاکو بنیان نهاده‌است.

کوروش بزرگ در سال ۵۵۰ پیش از میلاد، آستیاگ، آخرین پادشاه ماد را شکست داد و همدان را مقر تابستانی خود قرار داد. بدین ترتیب با تصرف همدان اولین حکومت آریاییان به دست شاخهٔ دیگر آریایی که پارس‌ها بودند، منقرض شد.

بعد از انقراض مادها همدان هر چند مرکزیت نخستین را از دست داد ولی به عنوان یکی از سه پایتخت هخامنشیان مورد توجهٔ خاص بود. وجود کتیبه‌های گنجنامه بقایای ستون‌های سنگی کاخ‌های هخامنشی، جام‌ها و الواح زرین و سیمین به دست‌آمده از همدان، حاکی اهمیت این منطقه در دورهٔ هخامنشی‌است

همدان پایتخت تابستانی شاهان اشکانی نیز بوده‌است. در دامنهٔ تپهٔ مصلی همدان، شیر سنگی بزرگی قرار دارد. ظاهراً در زمان اشکانیان این مجسمه با مجسمهٔ دیگری که نظیر و قرینهٔ آن بوده، در سمت یکی از دروازه‌های شهر نصب بوده‌است. بعدها عرب‌ها آن دروازه را باب‌الاسد خواندند.

در دوره ساسانی شهر همدان یکی از ضرابخانه‌های این حکومت بوده و سکه‌های متعددی از این دوره در این شهر کشف شده‌است. در کتابچه‌ای به نام شهرستان‌های ایرانشهر که در زمان قباد یکم حدود ۵۰۰ میلادی به زبان پهلوی نگاشته‌شده، بنای همدان به یزدگرد یکم نسبت داده‌شده و این نشاندهندهٔ عملیات عمرانی مهمی‌است که توسط او در همدان صورت گرفته‌است

شهر همدان مقارن با تاخت‌وتاز اعراب به ایران و فتح آن به دست مسلمانان چندان اهمیت و اعتبار داشت که اعراب گشودن آن را پس از فتح نهاوند، بزرگ‌ترین پیروزی خود بر ساسانیان شمردند

 

نمای شهر:

شهر همدان بر روش طراحی شهرهای دایره‌ای یا متحدالمرکز استوار است که در اصطلاح جغرافیا به این گونه شهرها سبک باروک گفته می‌شود. میدان مرکزی همدان در حکم همان نقطهٔ مرکزی دایره‌است. بنای این میدان در سال ۱۳۰۷ خورشیدی آغاز و از اوایل ۱۳۱۱ مورد بهره‌برداری قرار گرفته‌است. شعاع میدان مرکزی همدان ۸۰ متر است. در فاصله‌های دورتر از محیط این میدان بلوارها و خیابان‌ها با شعاع بزرگتر قرار دارند که در حال حاضر به علت توسعهٔ شهر در برخی از جهت‌های شهر تا دایرهٔ سوم هم رسیده‌است. به این دایره‌ها در اصطلاح خیابان‌های کمربندی گفته می‌شود. ۶ خیابان اصلی شهر به نام‌های باباطاهر، اکباتان، شهدا، تختی، بوعلی و شریعتی، به میدان مرکزی همدان وصل شده‌اند. عرض این خیابان‌ها ۳۰ متر است و با فاصلهٔ ۶۰ متر و زاویهٔ ۶۰ درجه‌ای به شش جانب شهر منشعب می‌شوند.

آتشکده نوشیجان همدان:
بنای تاریخی نوشیجان در حدود ۶۰ کیلومتری جنوب همدان و ۲۰ کیلومتری شمالغرب ملایر بر فراز تپه‌ای طبیعی به ارتفاع تقریبی ۳۷ متر قرار گرفته است.این اثر که ابتدا به صورت تپه‌ای باستانی بود از سال ۱۳۴۶ مورد کاوشهایباستان‌شناسی قرار گرفت. سازه های مختصر دو دوره پارتی و هخامنشی این تپهباستانی پس از مطالعات کافی برداشته شد و آثار اصلی که شامل دژ و معبد وتالار ستوندار از اوایل دوره ماد‌ها است پابرجاست. عناصر این مجموعه ازنخستین الگوهای معماری ایرانی در فلات ایران است

آرامگاه یا بُقعه:

 اِستِر و مردخای جزء مهم‌ترین زیارتگاه های یهودیان ایران و جهان است. این مقبره جزء آثار میراث فرهنگی ایران ثبت شده‌است. وجود این زیارتگاه، عامل مهمی در شکل گیری و تداوم حضور جامعه یهودی در همدان بوده‌است.مقبره استر و مردخای در مرکز شهر همدان، ابتدای خیابان دکتر شریعتی قرار دارد.

كليساهاي همدان:

اقلیت آشوری و ارمنی همدان، دارای دو کلیسا می باشند، که یکی از آنها، به نام "کلیسای کاتولیک حضرت رفائیل" ، از سال 1956 میلادی تاسیس شده و فعال می باشد و در میدان آرامگاه بوعلی واقع است. مسیحیان همدان، مراسم مذهبی خود را روزهای یکشنبه هر هفته ، به طور آزادانه به جای می آورند.

کلیسای دیگری نیز، به نام، "کلیسای گریگوری ارامنه" در میدان مفتح واقع می باشد، که غیر فعال است

شهرهای خواهر همدان:

کولاب, تاجیکستان (۲۰۰۴)

پیوند اصلی این دو شهر به علت مقبره میر سید علی همدانی عارف و صوفی زاده شده در همدان می‌باشد که در کولاب دفن گردیده است.

 

سرشناسان

مشاهیر پیش از اسلام

ماندانا مادر کوروش بزرگ و دختر آخرین پادشاه ماد، آستیاگ نام برد. آستیاگ او را به منظور جلب اتحاد با خاندان فرمانروایی اقوام پارس، به ازدواج کمبوجیه اول، پادشاه انشان درآورده بودفاتک پدر مانی بنیان‌گذار آیین مانوی نیز از اهالی همدان است. فاتک از همدان به تیسفون منتقل شد و مانی در شهر تیسفون به دنیا آمد

مشاهیر بعد از اسلام

بزرگانی چون باباطاهر از شاعران نامدار قرن چهارم هجری، بدیع‌الزمان همدانی نویسندهٔ قدیمی‌ترین کتاب در فن مقامه‌نویسی، ابوالعلی حسن عطار از بزرگان ادب و از مشاهیر نحو و لغت و حدیث در قرن چهارم هجری، عین القضات همدانی از نوابع قرن پنجم هجری دارای آثاری در کلام، حکمت، عرفان و ادب پارسی، ابن صلاح همدانی پزشک و ریاضی‌دان قرن پنجم و ششم هجری، خواجه رشیدالدین فضل‌الله از وزرا، دانشمندان و پزشکان صاحب‌نظر قرن ششم و هفتم هجری، میر سید علی از عرفا و رهروان سیروسلوک قرن هفتم هجری و میرزاده عشقی یکی از ستارگان فروزان شعر و نثر نمایشنامه در دوران انقلاب مشروطیت هستند.

بوعلی سینا از نادر دانشمندان و نوابغ روزگار در سال ۳۷۰ قمری در خرمیثین از توابع بخارا به دنیا آمد. او در سال ۴۰۶ هجری قمری در زمانی که همدان پایتخت آل بویه بود، وارد این شهر شد و پس از مدتی شمس‌الدوله دیلمی او را وزیر خود ساخت. بوعلی سینا در زمان اقامت در همدان در مدرسهٔ بزرگ شهر تدریس می‌کرد و در همچنین فرصت این را یافت تا بسیاری از تألیفات خود را به پایان رساند. مدتی نیز مورد بی‌مهری قرار گرفت و سرانجام به سال ۴۲۸ هجری قمری در باغ دوستش در همدان درگذشت. آرامگاه ابوعلی سینا هم اکنون در میدانی به همین نام در همدان قرار دارد.[۸۳] عارف قزوینی نیز سال‌های آخر عمر خود را در درهٔ زیبای مرادبیگ همدان سپری کرد. او در سال ۱۳۱۲ خورشیدی در همدان فوت کرد و آرامگاه او در جوار آرامگاه بوعلی‌سینا قرار دارد.

شخصیت‌های دوران معاصر

هوشنگ ایرانی پدر شعر سوررئال فارسی و شعر نو عرفانی ایران، پرویز اذکایی پژوهشگر و دارای تألیفات بسیار در مورد کتابشناسی، رجال‌شناسی، تاریخ علم و تاریخ همدان، احسان یارشاطر بنیان‌گذار و سرویراستار دانشنامه ایرانیکا، مصطفی رحماندوست شاعر، نویسنده و مترجم کتاب‌های کودکان و نوجوانان، محمد مفتح روحانی و سیاست‌مدار، ابوالحسن بنی‌صدر نخستین رئیس جمهور ایران و شیرین عبادی نخستین و تنها ایرانی برندهٔ جایزه صلح نوبل نام برد.

گوشه هايي از همدان:

عباس آباد

تله كابين گنجنامه
كتيبه هاي گنجنامه
 
 
 
 
غارعليصدر
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
جمعه 9 دی 1390 - 6:55:33 PM

ورود مرا به خاطر بسپار
عضویت در گوهردشت
رمز عبورم را فراموش کردم
نظر ها

http://cardinal.gegli.com

ارسال پيام

جمعه 16 دی 1390   12:32:06 AM

ممنونم از اینکه سر زدی به وبلاگم ....جزو معدود دوستانی هستی که تو لیست هستی اما کمتر به ما سر میزنی خودت هم که زیاد ندیدم مطلب بذاری......به هر حال ممنون

http://re43.gegli.com

ارسال پيام

پنجشنبه 15 دی 1390   11:04:14 PM

جالب بود

http://milad-zartosht.gegli.com

ارسال پيام

پنجشنبه 15 دی 1390   7:54:43 PM

معذرت میخوام اسمتونو اشتباه نوشتم منظورم نوشین خانم بود!

http://milad-zartosht.gegli.com

ارسال پيام

پنجشنبه 15 دی 1390   7:53:14 PM

درود نیلوفر خانم.

همدان شهر تاریخیه زیباییه.

یعنی کلا ایران زیباست اما نه با حکومت الان!

http://hossein-hoj.gegli.com

ارسال پيام

پنجشنبه 15 دی 1390   3:02:16 PM

با سلام زيبا و جاي تحسين داره بله ايران ما مهد بزرگترين ريشه هاي تاريخي است ولي كي مي خواد اين سران كشورو از خواب خرگوشي بلند كنه الله اعلم.

موفق و سربلند باشيد.

با تشكر

http://www.gegli.com

ارسال پيام

سه شنبه 13 دی 1390   4:14:05 PM

khile ghashang bod nooshin jonam......

dg hatman bayad biam hamedan....

 

http://mry_hbp.gegli.com

ارسال پيام

یکشنبه 11 دی 1390   5:56:02 PM

http://rezasorkhabi.gegli.com

ارسال پيام

یکشنبه 11 دی 1390   1:32:42 AM

تاریخ مصور و جالبی از شهر همدان بود

تشکر از حسن سلیقه شما

http://makan.gegli.com

ارسال پيام

شنبه 10 دی 1390   9:34:33 PM

barikala

http://parvaz.baxblog.com

ارسال پيام

شنبه 10 دی 1390   4:17:10 PM

ممنون. راستی اینهمه علاقه به همدان...

ali

alirezaee

http://alirezaee.gegli.com

ارسال پيام

شنبه 10 دی 1390   12:55:51 PM

سلام شهرخوبیه امسال تابستون اومدمخوش گذشت جاهای دینی و قشنگی داره

http://cardinal.gegli.com

ارسال پيام

شنبه 10 دی 1390   12:29:36 PM

مرسی ........فوق العاده بود..........سالهای 66 و67سرباز بودم سقز .مسیر عبورم از همدان بود....گاها وسیله یکسره نبود تو اون سالها ناچار بودیم تیکه تیکه راه رو بریم..و هر از گاهی توقف چند ساعته ای تو شهر زیبای شما داشتم.طبیعت غیر قابل وصفی داره..البته میدونم از اون سالهای دور تا حالا تغیرات زیادی کرده و قطعا زیباتر شده...................سپاس دوست من

http://irajkhan404.gegli.com

ارسال پيام

شنبه 10 دی 1390   5:29:44 AM

سپاس از اطلاعات مفیدی که در خصوص همدان ارایه نمودید - شادمان باشید

http://loca.gegli.com

ارسال پيام

جمعه 9 دی 1390   8:32:30 PM

mer30

musicet khili ghashang bod yade shomal oftadam

joda az shokhi khili ghashang bod hamedanam bayad sefate robe jahano roosh bezaran